HHi ha unes premisses que heu de conèixer abans de tirar endavant el vostre desig per tal que aquest acabi sent exitós i us aporti molts moments de felicitat. Pregunteu-vos abans de res…

Em fa il.lusió tenir-lo? En tinc ganes? Puc dedicar-li una mica del meu temps?…

Pot semblar una tonteria però en funció de quines siguin les vostres respostes el projecte anirà directe cap a l’èxit o pot córrer el perill de quedar “aparcat”.

Suposem que totes les respostes acaben sent un SÍ… comencem!

ALERTA! No tot és tan senzill…Hi ha altres qüestions que no depenen només de les vostres voluntats o motivació i que també poden fer decantar la balança cap a un costat o cap a l’altre. Anem-les a comentar per tal de no enganyar a ningú…

Premissa 1: Puc tenir un hort si a la meva terrassa o balcó tinc poc espai?

foto_14

No us preocupeu si disposeu d’un raconet molt petit, d’aquells que no sembla que hi pugui cabre res. Amb poc espai en teniu prou per poder-hi encabir una taula petita. Si de veritat en teniu ganes…. aquesta no pot ser pas la raó que faci que us tireu enrera! Algunes vegades, malgrat no es disposa de gaire metres quadrats de planta, es pot aprofitar l’alçada i integrar-hi una jardinera com si d’un hort en vertical es tractés.

foto_08En el cas que l’espai no sigui cap problema i pugueu escollir el format i combinació de taules que vulgueu us recomanem que comenceu amb una taula de 105 cm o 140 cm de llargada per uns 70 cm o 80 cm d’amplada. La relació mida-preu està força bé, la feina que ens pot portar és mínima i la superfície de cultiu permet poder extreure una collita acceptable per tal que tots els de casa la puguin saborejar

Sol passar al començament que, per por al fracàs o per prudència, preferim començar amb una taula ben petita i…. ja veurem com va!  Cal tenir en compte que aquestes coses, un cop es proven i ens n’adonem que la cosa funciona, si d’entrada hem escollit una taula massa petita la quantitat de producció de verdures que n’obtindrem ben aviat la trobarem “escassa”. Tingueu en compte, per altra part, que si comproveu la tarifa de preus de cadascuna de les taules de cultiu  (sol passar amb amb tots els  fabricants), per pocs diners més, podeu arribar a quatriplicar la zona de cultiu. Penseu-vos-ho bé perquè val la pena!

Premissa 2: Puc tenir un hort si a la meva terrassa o balcó no hi toca gaire el sol? I si n’hi toca massa? I si hi fa molt de fred?

 foto_13El problema més difícil de resoldre és la manca de sol. Més aviat si no se’n té gens podem gairebé descartar la idea de tenir un hort. Es necessiten un mínim de 5 o 6 hores de llum solar per garantir el creixement de les plantes. Aquestes, com la majoria dels éssers vius, necessiten estar-hi en contacte durant unes hores al dia per poder desarrollar-se adequadament. Si es pot escollir, millor situar l’hort encarat a l’est, que és l’ubicació que millor li anirà i que més llum solar captarà.

Un altre fet que a vegades també pot preocupar és l’excés de sol. En aquest cas hi ha solució tot i que d’entrada, això no ha de suposar cap inconvenient, sinó tot el contrari. Es fa difícil donar orientacions en aquest sentit perquè tot depen de la climatologia del lloc on estiguem residint i on es trobi ubicat el nostre hort urbà. En qualsevol cas i en termes generals tractant-se d’un clima Mediterrani, és molt possible que la major part de l’any no hàgim de prendre cap mesura excepcional. Durant l’època de més calor (algunes setmanes de juliol o agost) n’hi ha prou de cobrir l’hort amb un umbracle durant les hores de més exposició i tenir la precaució d’augmentar la intensitat del reg per tal de  compensar l’evaporació de la humitat de la terra i de les verdures, perquè moltes d’elles estan compostes d’un alt percentatge d’aigua.

foto 07Si el problema no és altre que el fred durant algunes setmanes d’hivern, també el podem resoldre amb un hivernacle que aïlla les hortalisses de les baixes temperatures i que les fa més resistents en el cas que encara sigui planter o  plantes molt tendres. Tingueu en compte que bona part de les verdures que plantarem a l’hivern com ara les cols, per posar un exemple,  no només són resistents a les baixes temperatures i a les glaçades sinó que passar fred encara les fa més gustoses.

Premissa 3: Per tenir un hort em cal una aixeta a prop?

hort amb reg_01Tenir o no tenir una aixeta a prop d’on està situada la nostra taula no suposa, en cap cas, que hàgim de descartar la idea de poder tenir un hort al nostre balcó o terrassa. Malgrat que pot ser un avantatge disposar d’aquesta aixeta a l’hora de solucionar el tema del reg – no us volem enganyar –  sempre és possible de fer-ho a mà, amb una regadora tal i com s’havia fet tota la vida.

regantHi ha persones que en comprar una taula i plantejar-los la possibilitat d’instal.lar també un reg automàtic descarten la idea, no tant per un tema econòmic, sinó perquè entenen que aquesta “obligació” és una excusa per a contemplar o cuidar-se de l’hort i que tenen temps per fer-ho.

Cal tenir present que donat que estem parlant, normalment, d’unes superfícies de conreu no gaire grans i envoltades de xapa o fusta i de poca quantitat de substrat cal tenir la previsió – sempre en funció de l’època de l’any – de regar entre dos o tres cops per setmana durant l’hivern a fins a un o dos regs diaris en èpoques d’estiu. Disposar d’un reg automàtic és tota una tranquil.litat perquè treu feina i, alhora, fa que no perdem la collita per manca d’agua si marxem alguns dies.