2.1.- Quin substrat hi poso a la meva taula?

2.2.-Quan l’haig de canviar?

2.3.- Serveix qualsevol terra?

2.1.- Quin substrat hi poso a la meva taula?

El primer que ens ha de quedar molt clar en començar aquesta lliçó és que el contenidor és important però el substrat que hi posem encara ho és més. El projecte pot ser un èxit o un fracàs només per culpa del substrat. No podem fer bromes doncs!

Malgrat que és possible abocar directament a la taula substrat universal, us recomanem que el millor que hi podeu posar al vostre hort és una barreja de fibra de coco i humus. Per un costat hi afegim la fibra de coco en una proporció del 55 % – 60% del volum total de litres que hi caben a la nostra taula i per l’altre costat hi afegim l’humus de llombriu en una proporció del 40 – 45%. I ja està!

La fibra de coco és un producte natural que s’obté de la planta del coco o de la seva propia pell i que es tritura. Aquest és un component gairebé sense cap nutrient i per això cal barrejar-lo amb l’humus. Els motius pels quals optem per aquests components són diversos i importants.

  • La fibra de coco reten molt bé la humitat (i en una superfície reduïda de cultiu això és bo de tenir-ho en compte perquè aquesta mena de contenidors s’assequen més depressa que el terra).
  • La fibra de coco també pesa poc (això és bo perquè d’aquesta manera alleugerim el pes total de la taula de cultiu i això a les terrasses o als balcon ss’ha de tenir present)
  • La fibra de coco ens ajuda a tenir un substrat airejat i esponjós, cosa que va fantàsticament bé per al cultiu d’hortalisses.
coco hidratat_01

coco hidratat

La podem trobar comercialitzada en sacs o en tacs comprimits com si fossin totxos que després cal hidratar per recuperar la seva textura i esponjositat. El producte acaba sent el mateix tant si s’adquireix d’una manera o d’una altra. Els dos tenen avantatges i algun petit inconvenient.

  • L’avantatge del sac de fibra de coco és que ja ve hidratat i està llest per a poder ser abocat a la taula.
  • L’inconvenient és que ocupa més, també pesa més i això pot ser una dificultat a l’hora de tranportar-lo o d’haver-lo d’enviar.
  • Tampoc no es troba sempre a tot arreu i a vegades estem condicionats pels litres del sac, quan potser en voldríem més o menys quantitat. El preu del sac pot variar en funció de la qualitat, del fabricant o del mateix volum de litres però és un producte que no surt gens car.
  • L’avantatge dels tacs de fibra de coco és que ocupen poc espai ja que venen molt comprimits i és més senzill de transportar, enviar o guardar.
  • També és més fàcil ajustar-nos a la quantitat que volem, donat que en tractar-se de petits tacs els podem adquirir per unitats fins a tenir els que la nostra taula necessita.
  • L’inconvenient podria ser que abans d’abocar-lo a la taula els hem de dipositar en un recipient amb aigua i esperar de 10 a 15 minuts que l’absorveixi i es vagi desfent. Això pot suposar una miqueta de feina d’entrada, però cal tenir en compte que només es fa la primera vegada i tema solucionat. Per tenir una idea aproximada, el preu d’un tac de fibra de coco equivalent a uns 10 litres de substrat pot oscil.lar entre 1’5 € a 2’5 € depenent de la qualitat i del fabricant.

sac_humus_02L’humus, per altra part, és el component que conté tots els nutrients, és un adob natural d’absorció lenta i d’altíssima qualitat. Per tant, en barrejar-ho amb la fibra de coco obtindrem una mescla ideal per al cultiu de les nostres hortalisses i l’èxit estarà assegurat.

És bo de saber que el cost d’un sac d’humus ecològic de llombriu no val exactament el mateix que un sac de substrat universal, surt una mica més car. Pot passar també que no sempre en tingui el nostre proveidor habitual. estigueu tranquils es pot aconseguir comprant-lo per internet o bé encarregant-lo en algun centre de jardineria que es trobi prop de casa. Aproximandament, un sac d’humus equivalent a 15 litres pot sortir entre 7 i 9 € depenent de la qualitat i del fabricant.

2.2.- Quan l’haig de canviar?

hort cuidat

No cal renovar el substrat tot de cop. Encara que amb el temps és evident que hi ha un desgast del sòl perquè les plantes empobreixen la terra a mida que van consumint els nutrients i també el vent pot ser responsable d’emportant-se una part d’aquest, només cal seguir uns petits consells per a poder tenir sempre la taula de cultiu preparada i treballant a ple rendiment.

hort amb males herbes

Tenir cura d’anar arrencant les petites males herbes que poden créixer entre les hortalisses i que també són consumidores dels nutrients que volem que tinguin les nostres verdures en exclusivitat.

Aprofitar els moments o les zones de la taula en els que no hi ha res plantat – ja sigui perquè acabem de collir o tenim la taula aturada per la raó que sigui – per remenar la terra  extreure’n les restes d’arrels, trocs, fulles que hagin pogut quedar de collites anteriors i reomplir la taula amb humus directament o bé, si ens cal més quantitat, una barreja altra vegada d’una part de fibra de coco i una altra d’humus de llombriu. També es pot optar, si es vol, per afegir-hi substrat universal de bona qualitat.

Un parell de cops l’any podem afegir directament uns grapadets d’humus de llombriu al damunt del substrat. No cal barrejar.

Procurar establir una mica de rotació dels cultius de manera que no sempre plantem les mateixes hortalisses al mateix lloc ja que cada verdura consumeix uns nutrients determinats.

2.3.- Serveix qualsevol terra?

Suposem que si heu llegit tota la lliçó això ja us haurà quedat ben clar. La resposta és NO.

Amb el substrat: la fibra de coco i l’humus no podem estalviar. Per altra part, si opteu per un substrat universal que també pot servir, sapigueu que n’hi ha de molts preus i de diferents qualitats. Dirigiu-vos als centres professionals especialitzats i desestimeu dels comerços que solen vendre de tot a uns preus molt baixos perquè no teniu cap garantia que el substrat que acabareu posant a la vostra taula hagi passat tots els controls de qualitat i sigui l’adequat per al cultiu, que és l’activitat a la que us voleu dedicar.

Una darrera observació que també pot ser del vostre interès: Les hortalisses d’un hort que creixen amb un substrat de qualitat no només es fan més ufanoses sinó que també creixen més sanes i es fan més fortes i resistents a possibles plagues o fongs que, en un moment donat, ens poden fer acte de presència al nostre hort. És doncs també la prevenció una cosa a considerar en relació al substrat que finalment posarem a l’hort urbà.